Przejdź do

Produkcja serów

Ser powstaje na pastwisku.

Jan Licznerski autor książki ,, Praktyczne serowarstwo” pisze, że fach ten wymaga schludności i wynagradza ją sowicie.

Pastwiska i łąki wokół Tusinka mają swoich czworonożnych wielbicieli. To dorodne stado kóz oraz krowy rasy Jersey. Produkcja mleka i serów kozich oraz krowich to główny filar całego gospodarstwa i element zdrowego systemu żywienia i produkcji żywności, któremu hołdują gospodarze. Ser powstaje na pastwisku – tak twierdzi sam właściciel Grzegorz Winiarek. Musi być ono pielęgnowane i urozmaicone, bo kozy lubią nie tylko trawy, ale i zioła. Sama produkcja sera wymaga oprócz schludności, także wiedzy z zakresu mikrobiologii i reżimu technologicznego, aby uzyskać powtarzalna jakość.

W naszej przetwórni mleka krowiego i koziego do pomieszczenia, gdzie produkowane są sery i masło przylega dojrzewalnia. To tutaj na wysokich, drewnianych regałach piętrzą się okrągłe bochny sera długo dojrzewającego, które leżakują w temperaturze 14 stopni C przez minimum 3 tygodnie, skąd trafiają do sprzedaży. Własny sklep jest dobrym pomysłem, ponieważ pozwala nam na sprzedaż bez pośredników.

W Tusinku produkujemy i sprzedajemy w sklepie farmerskim:

  • Ser krowi Grąd dojrzały
  • Ser krowi Grąd świeży
  • Ser krowi Mały Tusinek
  • Ser krowi  Klinik
  • Twaróg krowi
  • Ser kozi Dziadek
  • Ser kozi Koszałek dojrzały
  • Ser kozi solankowy
  • Twaróg kozi

Do produkcji każdego kilograma naszych serów potrzebujemy 10 litrów mleka. Wytwarzamy go w sposób całkowicie naturalny, a jego jakość broni się sama wybornym smakiem.