Restauracja
Zapraszamy do naszej restauracji czynnej w godzinach:
poniedziałek - niedziela 9:00-19:00
tel.: 89 72 26 039
Przypominamy o obostrzeniach związanych z pandemią dla Państwa i naszego bezpieczeństwa.
Najbardziej znaną częścią Tusinka jest restauracja, w której serwowane są dania regionalne, wytwarzane przez miejscowe gospodynie. Smak tych dań został już wielokrotnie doceniony (lista wyróżnień w menu, w zakładce wyróżnienia) a obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Tajemnicą smaku naszej restauracji jest używanie produktów w większości pochodzących lub wytwarzanych w naszym gospodarstwie.
W budynku są dwie sale główna w której znajduje się specjalny piec na drewno do wypieku między innymi podpłomyków z których słynie Tusinek, oraz mniejszej gdzie znajduje się również sprzedaż wyrobów i produktów regionalnych. Obie sale mogą pomieścić jednorazowo około 70 osób. Dodatkowo w okresie letnim goście mogą zjeść posiłek na tarasie około 20 miejsc.
Naszymi specjalnościami między innymi są:
- podpłomyki zwane „nędza” oraz z różnymi dodatkami,
- „zsiadłe mleko z ziemniakami” wpisane jako produkt tradycyjny,
- wyśmienite pierogi wykonywane na miejscu z różnymi farszem w zależności od pory roku,
- produkty mączne czyli różnego rodzaju kluski i placuszki,
- ciasto drożdżowe z kruszonką
W sezonie letnim menu wzbogacone jest o dania kuchni kresowej oraz dania specjalne z „menu podróżnika”.
W restauracji można też kupić surowe mleko krowie pochodzące z naszego gospodarstwa od krów rasy Polska Czerwona i Jersey. Mleko to z pewnością ma inny smak i zapach od kupowanych w „kartonikach” – warto spróbować.
Dbamy o to, by menu nie było bardzo rozbudowane a co za tym stoi potrawy są świeże i przygotowywane na bieżąco.
Po wcześniejszym ustaleniu istnieje możliwość cateringu imprez zewnętrznych. W celu ustalenia szczegółów prosimy o kontakt telefoniczny (0-89)722-60-39
z kierowniczką Zajazdu Panią Agatą Napiórkowską.