Dziedzictwo kulturalne Najlepszy produkt i usługa Zielone płuca Polski

Warsztaty serowarskie.

Zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach serowarskich organizowanych wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Miejsce organizacji - Przetwórnia Mleka Krowiego i Koziego oraz Zajazd Tusinek w Rozogach.

Celem warsztatów jest przedstawienie całego procesuprodukcji serów:

- kwasowo-podpuszczkowych,

- podpuszczkowo-dojrzewających,

- serów pleśniowych,

- produkcji jogurtu.

 

Posiadamy:

- zaplecze niezbędne do przeprowadzenia warsztatów z produkcji serów,

- osoby posiadające doświadczenie i umiejętności w produkcji mleka i jego przetworów,

- bazę noclegową z całodziennym wyżywieniem.

 

Planowane program zajęć:

Dzięń I

- rejestracja i powitanie uczestników,

- przygotowanie mleka na twaróg i sery,

- część teoretyczna.

Dzień II

- zajęcia teoretyczne,

- zajęcia praktyczne w przetwórni mleka krowiego i koziego.

Dzień III

- zajęcia praktyczne,

- podsumowanie i wręczenie zaświadczeń.

 

Przykładowe tematy zajęć:

- zaprawianie,

- koagulacja,

- obróbka skrzepu,

- prasowanie,

- dojrzewanie,

- pielęgnacja na maź.

 

Warsztaty odbędą się, jeśli zgłosi się minimum 20 osób. Minimalny koszt warsztatów wynosi 700zł/osoby.

Informacji udziela Grzegorz Winiarek 602-582-422