Dziedzictwo kulturalne Najlepszy produkt i usługa Zielone płuca Polski

Warsztaty serowarskie.

W dniach 18-20.112016 zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach serowarskich organizowanych wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Miejsce organizacji - Przetwórnia Mleka Krowiego i Koziego oraz Zajazd Tusinek w Rozogach.

Planowane zajęcia:

Piątek - rozpoczęcie zajęć około godziny 9.00. Zajęcia z serów i jogurtów. Omówione będą różne rodzaje jogurtów i ich wariacje oraz sery pleśniowe i procesy technologiczne:

- zaprawianie,

- koagulacja,

- obróbka skrzepu,

- prasowanie,

- dojrzewanie,

- pielęgnacja na maź.

Sobota - zajmiemy sie serami długo dojrzewającymi. Zrobimy ser i omówimy sposoby prasowania. W godzinach popołudniowych planujemy zebranie Stowarzyszenia.

W niedzielę - omówienie dojrzewania serów i pielęgnacja na czerwona maź, podsumowanie spotkania. Planowane zakończenie warsztatów po obiedzie.

Prowadzone są rozmowy z Prof. Kabą, aby przybliżył zagadnienia z tematu hodowli kóz i zdrowotności wymienia, a także z Panem Markiem Stelmaszukiem, który omówi sery pleśniowe, szczególnie niebieską pleśń. Obecność obu panów jest jeszcze nie potwierdzona.

Warsztaty odbędą się, jeśli zgłosi się minimum 15 osób. Całkowity koszt warsztatów wynosi około 630zł.

Zgłoszenia prosimy kierować do Pana Sylwestra Wańczyka na adres serowarzy@gmail.com z dopiskiem "warsztaty w Tusinku"