Dziedzictwo kulturalne Najlepszy produkt i usługa Zielone płuca Polski

Sery z Tusinka

  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie
  • Zdjęcie

Warsztaty serowarskie

Zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach serowarskich organizowanych wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. 
Miejsce organizacji - Przetwórnia Mleka Krowiego i Koziego oraz Zajazd Tusinek w Rozogach.

Celem warsztatów jest przedstawienie całego procesuprodukcji serów:
- kwasowo-podpuszczkowych,
- podpuszczkowo-dojrzewających,
- serów pleśniowych,
- produkcji jogurtu.

Posiadamy:
- zaplecze niezbędne do przeprowadzenia warsztatów z produkcji serów,
- osoby posiadające doświadczenie i umiejętności w produkcji mleka i jego przetworów,
- bazę noclegową z całodziennym wyżywieniem.

Planowane program zajęć:

Dzięń I
- rejestracja i powitanie uczestników,
- przygotowanie mleka na twaróg i sery,
- część teoretyczna.

Dzień II
- zajęcia teoretyczne,
- zajęcia praktyczne w przetwórni mleka krowiego i koziego.

Dzień III
- zajęcia praktyczne,
- podsumowanie i wręczenie zaświadczeń.

Przykładowe tematy zajęć:

- zaprawianie,
- koagulacja,
- obróbka skrzepu,
- prasowanie,
- dojrzewanie,
- pielęgnacja na maź.

Warsztaty odbędą się, jeśli zgłosi się minimum 20 osób. Minimalny koszt warsztatów wynosi 700zł/osoby.

Informacji udziela Grzegorz Winiarek 602-582-422